
FRÅN IDÉ TILL VERKLIGHET
Historien
Idén till 21-5 föddes i slutet av 2008 av det gifta paret Laila och Anders. Utgångspunkten var ett mångårigt arbete med försäljning av semesterbostäder utomlands till danska familjer.
Laila var under ett antal år direktör för den numera nedlagda mäklarbyrån Livingstones. Under Livingstones regi upprättade Laila en avdelning som sålde bostäder utomlands, där hon var den drivande kraften. På den tiden, med Laila vid rodret, blev Livingstones danskarnas föredragna fastighetsmäklare när det gällde att köpa semesterbostäder i södra Europa, USA och Thailand. Under samma period var Anders chef för totalt 4 Home fastighetsmäklarbutiker norr om Köpenhamn.
År 2007 startade Laila och Anders Sunliving, vilket var ambitionen att göra till Danmarks föredragna fastighetsmäklare när det gäller semesterbostäder utomlands. När Sunliving verkligen gick live strax efter sommarsemestern i augusti 2008 fanns det bostäder till salu i 11 länder, främst Sydeuropa, Thailand och USA. Sunliving blev också back office för flera danska entreprenörer som byggde semesterhems projekt runt om i världen. Arbetet bestod bland annat av att hantera kassaflöde vid utbetalningar, bygga agentnätverk i Europa, assistans i samband med design och planritningar, hjälp med säljbroschyrer och hemsidor och mycket mer. Sunliving skapade därmed en inte helt obetydlig administrationsavdelning på kort tid.
I september 2008 började finanskrisen och telefonen slutade ringa. Sunliving hade nästan bara startat, men drabbades hårt av krisen, eftersom i stort sett alla köp av semesterbostäder utomlands slutade nästan över en natt.

EN LUNCH I NOVEMBER 2008
Idén till 21-5
Hösten 2008 var hård för branschen - semesterbostäder utomlands. Vid de få tillfällen som telefonen ringde till Sunliving var det som oftast med dåliga nyheter. Konkurser eller den allt värre omvärldsbilden.
Det fanns inget behov av att följa upp potentiella bostadsköpare, marknaden hade frusit till helt och hållet, så det fanns gott om tid att tänka. Under en lunch i november 2008 startade en brainstorm mellan Laila och Anders om: vad är det här med semesterbostäder utomlands egentligen för något?”. Idéerna flög högt och plötsligt var det som om någon hade tänt en lampa emellan dem: Varför inte samla flera familjer om flera semesterbostäder och så tar vi oss an allt besvär? Det lät bra och var samtidigt förnuftigt på så många olika sätt. De allra flesta semesterbostäder står tomma större delen av året - rent slöseri. Om man äger flera semesterbostäder med andra familjer så är det långt större variation på semestermöjligheterna. Det lät väldigt bra, så Laila och Anders funderade vidare. Nästa steg var att ta reda på hur många familjer som skulle dela på hur många bostäder. Ganska snart kom de överens om att det skulle vara 4 familjer för varje bostad. Detta förhållande skulle innebära att alla skulle ha 3 månader i genomsnitt per år för semester. Det var ungefär dubbelt så mycket som paret förväntade sig att familjerna skulle använda, men det var viktigt att det skulle finnas luft i kalendern.
Om det finns för lite "luft" i kalendern skulle det hela bli för pressat, och alla skulle ha svårt att få de veckor som de ville ha. Hur många familjer/bostad ska det finnas? 6-7 bostäder med upp till 30 familjer verkade för ohanterliga. 2-3 bostäder med 10-12 familjer gav för lite i semestervariation. Efter ett långt samtal bestämdes förhållandet 20 familjer om 5 semesterbostäder. Det kändes bra i magen. 20 familjer är överskådligt och 5 olika semesterbostäder ger en bra variation av semestermöjligheter.
De körde hem från kontoret i carporten med ett mycket glatt humör och de var i det närmaste höga för att de tyckte att de hade kommit på något väldigt speciellt. Nästa morgon var de dock helt nere på jorden igen, "Vi har bara satt ihop två siffror, någon annan måste ha tänkt något liknande tidigare?" Det var början på 21-5. Danska familjer borde helt enkelt ha lättare att uppfylla sina drömmar om att ha egna semesterbostäder utomlands för att skapa mer glädje i sina familjer.
FÖR BRA FÖR ATT VARA SANT
Det ursprungliga konceptet
De följande veckorna ägnades åt att googla runt om i världen, någon måste ha fått en liknande idé tidigare?? Laila och Anders sökte och sökte. De hittade enstaka bostäder som delades. De hittade timeshare. De hittade så kallade property clubs, där man köper en andel/aktie i ett ogenomskinligt upplägg. Men de kunde inte hitta något som ens liknade det de hade i huvudet. Efter två eller tre veckor med att titta runt om i världen utan att hitta något som liknade den idé de hade i huvudet, fattade de beslutet - "Det är för bra för att inte göra!". Därmed gick de igång!
Det finns MÅNGA saker som måste undersökas och redas ut när 21 familjer ska dela 5 bostäder utomlands, så det tog lång tid att utforma konceptet innan det var färdigt att komma ut på marknaden. Anders Heisel anslöt till teamet hösten 2009, då Laila och Anders ville ha en partner med gedigen finansiell insikt och kompetens. Anders är tidigare projektledare på Danske Bank. 2007 grundade han tillsammans med en partner IT-säkerhetsföretaget SECU A/S, som de sålde till TDC 2019, varefter han slutligen kom på heltid till 21-5. Anders har därmed en gedigen ekonomisk insikt och bakgrund, och han är också en fena när det kommer till IT och system. Han kommer från Røde Kro på Sydjylland som motsvarar norrland i Sverige och har båda fötterna stadigt på jorden, vilket speglar hans personlighet, som är ett unikt komplement till Laila och Anders. Tillsammans täcker de tre ett mycket brett spektrum av kompetenser.
Som ni vet är det en sak att få idén, det är en helt annan sak att förverkliga den. Samtidigt utmanades Laila och Anders av att ha spenderat alla sina besparingar - och lite till - på Sunliving. De var tvungna att gå ut och ta hjälp av vänner och familj, och utvecklingsarbetet tog lång tid, eftersom det är många faktorer som ska komma på plats. 20 familjer blev 21 på grund av den "rullande kalendern", som var det första steget för att dela veckorna mellan familjerna. Det passade helt enkelt inte med 20 familjer, men med 21 familjer kunde 12 veckor delas ut till varje familj varje år, och sedan var det några veckor kvar för underhåll. Lyckligtvis skrotades systemet och ersattes av det dynamiska bokningssystemet, som skapades inspirerat av ett system i en båtklubb i Sydney, som en av Anders vänner hade varit medlem i. Det slutliga konceptet var klart i slutet av 2010, men finanskrisen pågick fortfarande, så det tog lite tid att hitta de första familjerna.


EN LÅNG VÄG
Den första föreningen
21-5 öppnade för anmälan till den första föreningen i slutet av 2010. Löpande justeringar av både upplägg och säljmaterial gjordes och Lars Kolind blev delägare i 21-5 i slutet av 2011. Våren 2012 kom de överens om att bilda den första föreningen när 12 familjer hade anmält sig och sedan köpa de tre första bostäderna. Den första föreningen bildades i juni 2012, drygt 3,5 år efter att idén hade uppstått, och föreningen färdigställdes med 21 familjer våren 2013. Det blev den första 21-5-föreningen, som idag heter DK1 Grande. Det är vad man kan kalla en lång och hård startsträcka.
Laila och Anders drevs av en idé som de tyckte var fantastisk. Samtidigt fick de mycket positiv feedback av omgivningen, vilket var näringsfyllt bränsle att fortsätta och fortsätta och fortsätta. Deras stora styrka är att Laila och Anders är ett par. Om den ena är lite nere kan den andra dra upp den andra lite och vice versa. Om de hade haft andra partners hemma hade tålamodet förmodligen inte varit så stort från den andra parten. För det var inte förrän i slutet av 2013 som Laila och Anders kunde få ihop till något som liknande den lön de haft på tidigare jobb.
Men det var inte pengarna som drev dem, det var idéen. Önskan att se idén fungera. Önskan att skapa en ökad livskvalitet för de familjer som gick med i föreningarna. Önskan om att uppfylla deras drömmar.
ETT NYTT KAPITEL
Från carporten till Rungstedvej
Efter att DK1 bildades öppnade DK2 Family, som bildades i november 2013. Den första medarbetaren, Karina, anställdes i januari 2014 och under 2014 anslöt sig fler till teamet. Till slut kunde vi inte längre vara på kontoret nere i Anders föräldrars carport, där Laila och Anders hade suttit sedan hösten 2007, då de startade Sunliving. De sistkomna anställda fick sitta på trädgårdsstolar på kortändan av skrivborden.
I början av 2015 förvärvade 21-5 fastigheten på Rungstedvej, som Anders kände till från barndomen, eftersom han ofta hade ätit på "Den spanska grillen", som då var inrymd i fastigheten. 2015 hade fastigheten stått tom i över 6 år, efter att den sista ägaren - ett privat sjukhus - hade flyttat ut. Så det fanns ett stort behov av en uppfräschning, och samtidigt måste fastigheten omvandlas från ett sjukhus till ett mysigt kontor.
I maj 2015 flyttade 21-5 in i de nya vackra lokalerna, då var vi 10 personer i teamet. Därför kunde vi inte fylla huset själva, därav hyrde vi ut kontor och skrivbord till vänner och bekanta. I början var vi 6 mindre företag som delade på de fina lokalerna. Tiden gick och fler anslöt sig till 21-5-teamet, vartefter hyresgästerna kontinuerligt flyttade ut. Så småningom fick den sista hyresgästen flytta ut, vi hade behov av utrymmet. Flera föreningar bildades och sommaren 2016 köptes Lars Kolind ut av de tre ursprungliga grundarna, som därmed återigen blev enda ägarna av 21-5.


EN UTMANANDE TID
Pandemi och första utländska föreningen
Även med de mest grundliga förberedelserna och de bästa avsikterna går saker sällan som förväntat. Ingen var beredd på vad som hände i mars 2020. Danmark stängde ner och alla i 21-5 skickades hem. Vissa kunde arbeta hemifrån, medan andra inte kunde utföra sina jobb alls. För ett team som trivs med att vara tillsammans och kramas mycket var det en ganska stor förändring. En sak är vi i teamet, men hur är det med nya familjer, skulle de avstå från att gå med i föreningarna?
Vi hade två planerade Bildandemöten inbokade i mars - faktiskt båda veckan efter att Mette Frederiksen stängde ner Danmark. Så goda råd var dyra. Om någon hade frågat oss på förhand om vi kunde bilda våra föreningar digitalt hade svaret varit ett rungande NEJ. Vi bildade alltid våra föreningar på kontoret, där vi hade trevligt ihop med familjerna. Nu var vi tvungna att tänka annorlunda. Alla familjer ringdes upp, några hoppade av, väntelistorna kom därför i bruk, men statusen efter veckan var två bildade och glada föreningar - bägge digitalt.
Nedstängningen var lång och tråkig. Vi saknade friheten. Vi saknade närkontakt. Vi saknade varandra under den perioden, för även om det är möjligt att träffas över skärmen är det inte detsamma. Faktum är att vi – och förmodligen många andra – insåg hur mycket fysisk närvaro betyder för vårt välbefinnande. Kanske viruset skulle lära oss hur bra vi egentligen har det?
Många processer har justerats och ändrats i 21-5. Vi har blivit mycket bättre på att "fjärrstyra" många uppgifter, det har vi helt enkelt varit tvungna att göra. Både teamen inom inköp, bygg, design och inredning har fått tänka utanför boxen, och mycket gott har kommit ur detta. Inom förvaltning och support har också många förändringar skett. Hela 21-5 har faktiskt genomgått en inte helt obetydlig förändring. 21-5 skapades under finanskrisen, så att kunna anpassa sig är djupt i vårt DNA. 21-5 kom därför ur pandemin starkare.
Intresset för konceptet ökade även utanför de danska gränserna och hösten 2020 bildades den första svenska 21-5-föreningen. Därefter bildades fler föreningar än någonsin tidigare. Många familjer ville ha något att se fram emot efter pandemin.
SAMLADE IGEN
Stakladen
Med den ökande efterfrågan teamade vi kontinuerligt upp teamet i 21-5, och när de flesta arbetar hemifrån är det svårt att känna att teamet växer. När vi kunde komma tillbaka till kontoret efter sommarsemestern 2021 fanns det inte tillräckligt med skrivbord.
Vi hyrde därför ett kontor i norra delen av Hørsholm, där drygt hälften av teamet flyttade. Vi delades därför i en period upp på två adresser. Vi gillar att vara tillsammans, så vi utökade vårt hyresavtal och i maj 2022 flyttade resten av teamet till Stakladen. Det var fantastiskt att vara tillsammans igen.
Vi är väldigt glada för de nya lokalerna, där vi har gott om plats.


I DAG
Tacksam och stolt
Vi är väldigt tacksamma för att vi varje dag får göra precis det vi älskar mest. Nämligen att skapa ökad livskvalitet och uppfylla drömmar genom fantastiska semesterbostäder. 21-5 har lyckats skapa ett helt nytt sätt att äga semesterbostäder på. Resan har varit - och är varje dag - ett stort privilegium.
21-5 har inga formulerade försäljningsmål förutom att det helst inte ska vara ett underskott. Målet för 21-5 är att se till att alla nya familjer i våra 21-5 föreningar är lika nöjda med sitt ägande som familjerna före dem. Endast på detta sätt kan vi säkerställa att 21-5-resan fortsätter.
21-5 A/S leds och ägs av Anders Heisel samt Laila och Anders Køj.
Välkommen till 21-5 – Plats för kärlek